הישגים מקדנציה קודמת
תנועת אנחנו העיר היא תנועת מאבק יהודית-ערבית, של פעילות ופעילים מכל שכונות העיר, שנאבקות ונאבקים יחד כדי להפוך את תל אביב-יפו לעיר של תושביה, עיר שיוויונית, פתוחה לכול, שאפשר לחיות בה. התנועה פועלת בחמש השנים האחרונות בשטח ובמועצת העירייה, ומסמך החזון הזה יציג חלק מהישגי התנועה וחברות וחבר המועצה שלנו, ואת תכניותינו לקדנציה הקרובה.
זה מסמך שאנחנו מעדכנים כל העת, קולטים אליו רעיונות, הצעות ותיקונים מתושבות ותושבים כמוכם, מפעילות ופעילים שמצטרפים כל העת לעשייה המשותפת – צרו קשר בכל הצעה, רעיון, או מחשבה.
למידע מפורט יותר עלינו – בקרו אותנו באתר ועקבו אחרינו ברשתות החברתיות.
בעיריית תל אביב-יפו, כבר עשורים, שולטת מדיניות חריפה של דחיקת אוכלוסיות ותיקות מהעיר (ג'נטריפיקציה), עליית מחירי דיור ועלויות מחיה, הטבות לתאגידי ענק, דילים עם יזמי נדל"ן על חשבוננו; אנחנו רואות את זה בפינוי תושבי הדיור הציבורי מבתיהם, בהדרת אוכלוסיות מוחלשות מיפו ומדרום תל אביב, בזיהום אוויר פושע סביב התחנה המרכזית הישנה ובמוקדים נוספים בעיר, ובאזלת יד במאבק במשבר האקלים.
מול כל אלה, ומתוך מאבקים שונים מרחבי העיר, התארגנו לפני חמש שנים לאיחוד המאבקים, לחיזוק הדדי שלהם, ולתגבור הפעילות בשטח עם נציגות בועטת במוסדות העירייה. בחמש השנים האלה פעלו חברות מועצת העירייה מטעמנו, שולה קשת ומוריה שלומות, וחבר המועצה אמיר בדראן, לצד פעילות ופעילי התנועה, ולצד התושבות והתושבים הנאבקים, כדי לבלום את הממסד העירוני היכן שצריך, ואף להשיג שינויים חיוביים על אפו וחמתו.
העיר היא אנחנו. עבורנו, 'אנחנו העיר' אינה סיסמה ריקה, אלא תמצית החזון שלנו – העיר היא באמת אנחנו. בחזון שלנו, העיר שלנו מגוונת כמונו, תושבות ותושבי העיר, והיא צריכה להיות בית לכולנו: לתושבים הוותיקים וגם לקהילת הפליטים. למשפחות וליחידים, לצעירים ולמבוגרים – לכולם יש מקום לחיות זה בצד זה ואת הזכות לחיים בכבוד. אנחנו נאבקות ונאבקים לצד כל מי שרוצה לחיות כאן, למען כל מי שאיום הגירוש מרחף מעליו או מעליה, ומי שנדחקים החוצה מהעיר לטובת פרויקטים נדלניים שלא משרתים אותנו. דרום, צפון, מזרח העיר ויפו, ערביות ויהודיות, מזרחים ואשכנזים, צעירים וגמלאים, סטודנטיות, שכירים ועצמאיות, תושבים ותיקים ומבקשות מקלט – אנחנו העיר!
בואו תראו איך עשינו את זה עד היום, וכיצד אנו מתכוונות ומתכוונים להמשיך.
בחמש השנים האחרונות, סיעת אנחנו העיר פעלה במועצת העירייה והיתה מעורבת בעשרות מאבקים עירוניים בתל אביב-יפו: התנגדנו לפינוי הכפוי של התושבים בשכונות השונות (אבו כביר, גבעת עמל, שכונת הארגזים, עמידר ביפו ועוד) ודרשנו לתושבים פיצוי הוגן וקורת גג חלופית; תמכנו במאבק לפינוי התחנה המרכזית החדשה; דרשנו מדיניות דיור חברתית ושיפור מערכות החינוך והרווחה, בייחוד עבור הקהילות הוותיקות ביפו ובדרום תל אביב, הצעירים והגמלאים – אוכלוסיות הנדחקות מהעיר בשל העלייה במחירי הדיור וביוקר המחייה.
לאורך הקדנציה הייתה סיעת אנחנו העיר האופוזיציה המשמעותית היחידה במועצת העירייה, והיא נאבקה למען דמוקרטיה עירונית, שקיפות ושיתוף הציבור. מולה עמדה קואליציה שבויה, חותמת גומי לכל יוזמה של הממסד העירוני. חברות וחבר אנחנו העיר הגישו יותר שאילתות והצעות לסדר מכל חברי הסיעות האחרות במועצה, נשאו יותר נאומים מכולם והביאו לשורה של הישגים חשובים שהשפיעו על החיים של כל תושבי העיר. אנחנו מאוד גאות וגאים בהישגים במועצה ובשטח, אבל כאן אנחנו מדברים על החזון לעתיד. הישגי התנועה וחברות וחבר המועצה סוכמו בחוברת שהוקדשה לנושא ובאתר התנועה – בקרו אותנו באתר, הורידו את חוברת ההשגים כקובץ PDF, או, אם תרצו – השאירו פרטים ונשלח עותק מודפס בדואר.
החזון שלנו לתל אביב-יפו
שיכון ובינוי
תחת השלטון העירוני של העשורים האחרונים תל אביב-יפו הופכת לנגד עינינו לעיר לעשירים בלבד. מדיניות העיריה מונעת מהגדלת הרווח הכלכלי לעיריה וליזמים, וזאת בכל מחיר חברתי, חמור ככל שיהיה. כך אנחנו עדים בעשורים האלה לבנייה עודפת של דירות יוקרה והזנחה של שוק הדיור למשפחות שכירים, לצעירים, ולגמלאים, רואים הזנחה של שוק השכירות ובמיוחד של תחום הדיור הציבורי, ומבצעים נרחבים של פינוי כפוי של תושבים ותיקים מבתיהם. דחיקת אוכלוסיות מהעיר נעשית בשתי דרכים: פינוי כפוי – באמצעות צווי פינוי כלפי אוכלוסיות ותיקות, בעיקר בשכונות דרום העיר ויפו, ו"סילוק שקט" – באמצעות בנייה לעשירים בלבד ועלייה לא מפוקחת של מחירי השכירות, הדוחקות בהתמדה את התושבות והתושבים החוצה מהעיר.
אנחנו העיר שואפת לא רק לעצור את התהליך הזה, אלא להפוך את המגמה על פיה. תכנית הדיור שלנו נשענת על שני עקרונות: התערבות אגרסיבית בשוק הדיור, והגדלה של הבנייה, ובפרט הבעלות והניהול הציבוריים של מלאי הדיור. אנחנו נקדם מדיניות עירונית שתציע אפשרויות נרחבות בהרבה מאלו הקיימות כיום לשכירות ארוכת טווח, ולדיור בהישג יד ולדיור ציבורי. נקבע יעדים שנתיים להגדלת מלאי מעונות הסטודנטים ברחבי העיר, ונטיל רגולציות מחמירות על דירות ה-AIRBNB. נפעל למניעת הריסות בתים ומבצעי פינוי ביפו ובשכונות דרום העיר, ונעצור את כל תוכניות הפינוי עד להבטחת קורת גג ופיצוי הוגן ומוסכם לתושבות ולתושבים.
חינוך
בדיקה ביקורתית של חלוקת תקציבי החינוך מגלה כי התקציבים מופנים ברובם לחיזוק מוסדות החינוך העשירים ממילא המרוכזים במרכז ובצפון העיר. בדרום ובמזרח תל אביב גדלים באופן קבוע אחוזי הנשירה ממסגרות החינוך, ילדי הפליטים לומדים במסגרות חינוך נפרדות, ויפו סובלת ממשבר מתמשך בתחום החינוך. מורים לא מצליחים לעמוד ביוקר המחייה והדיור, ואנו רואות מחסור חמור בסייעות בגני הילדים העירוניים, המוביל לעתים אף לסגירה של גנים, ודחיקה של הורים למסגרות חינוך פרטיות. התמונה הכוללת היא של מערכת חינוך עירונית המנציחה ומרחיבה את הפערים הקיימים, ומזניחה את תפקידה החשוב כשובר מחסומים ומקדמת מוביליות חברתית.
התוכנית של אנחנו העיר לתחום החינוך מציעה פתרונות לקשיים החינוכיים המאפיינים את האזורים השונים בעיר: השקעה דיפרנציאלית המתחשבת בצרכי החינוך של השכונות בעיר, בטיפול דחוף ויסודי במשבר הסייעות, בביטול ההפרדה הגזעית במערכת החינוך ובהקמה של מסגרות חינוך מיוחד בשפה הערבית. המאבק על המרחב הדמוקרטי בישראל, והתלקחותן של הרוחות הרעות של גזענות ושנאת האחר/ת, מחדדות את הצורך החיוני בעירייה שלא רק תתייצב לצד השיוויון והדמוקרטיה, אלא גם תלך מעבר לכך – תרתום את מערכת החינוך שלה למאבק על הדמוקרטיה ותבנה תכניות לימוד המחנכות את התלמידות והתלמידים לביקורתיות ולשאילת שאלות אקטואליות הנוגעות למציאות החברתית והפוליטית בה אנו חיים. אנו מאמינים כי החינוך בתל אביב-יפו יכול להשפיע גם על ערים נוספות בישראל, ואף על השלטון המרכזי.
תחבורה
אחרי שנים של הפקרת התחבורה הציבורית בעיר, רוכבי האופניים והולכי הרגל, הגיעה העיר למבוי סתום. אנחנו בעיצומו של משבר תחבורתי חריף אשר אין לו סוף באופק. הרכבת הקלה והמטרו הן שתי מערכות הסעת המונים שעשויות להוביל לשינוי חשוב בהתניידות בעיר ובגוש דן בכלל, אבל ידרשו עוד שנים רבות עד שמערכות אלו יתחילו לפעול באופן מלא כרשת המספקת פתרונות מלאים לכל תושבי העיר ומבקריה, ובינתיים העיר תקועה ורחובותיה מסוכנים.
אנחנו העיר מציעה רפורמה מיידית בתחבורה הציבורית, המעניקה עדיפות לתחבורה ציבורית, להליכה ברגל ולרכיבה באופנים על פני הרכב הפרטי. אנחנו נקדם את תוכנית הנת"צים, נדאג להצללה ולקירוי תחנות האוטובוס מפני גשם ושמש, ונגדיל את מספר מקומות הישיבה בתחנות. נתכנן קווים עירוניים שיאפשרו התניידות לחלקי העיר שלא מקבלים מענה על ידי מסלול הרכבת הקלה, נתגבר את פעילות הקווים הן בשעות העומס והן בשעות החשיכה, ונפעל לקידום של חשמול כלל התחבורה הציבורית. נגביל את כניסתם של כלי הרכב הפרטיים ללב העיר, ונטיל רגולציות על קורקינטים ואופניים חשמליים. נחזיר את המדרכות לתושבים על ידי הרחבת שטחי המדרכה ונתיבי האופניים.
התנהלות מועצת העירייה
עיריית תל אביב-יפו מנוהלת מזה שנים כמופע של איש אחד, בריכוזיות שהפכה למאפיין המרכזי של העבודה הארגונית בעירייה. על אף הצהרות יפות, הנהלת העירייה דוחקת בפועל את התושבים, את נציגי הציבור והשכונות ואת הפעילים החברתיים מלקחת חלק פעיל בקבלת ההחלטות בעיר. הדיונים מתקיימים בחדרי חדרים, בלי היוועצות עם התושבים, אלא לכל היותר ביידוע שלהם, ללא דמוקרטיה וללא שקיפות אמיתית. קהילות רבות בעיר, בייחוד בדרום וביפו, מודרות ואינן מיוצגות במנגנון העירוני עצמו, בתהליכי קבלת ההחלטות ושיתוף הציבור ובמרחב הציבורי.
אנחנו העיר תפעל לכך שכל תושב המעוניין בכך יוכל לקחת חלק בתהליך קבלת ההחלטות בעיר, ושכל תושבת תרגיש מיוצגת בעיר. נפעל ליצירת ערוצי מעורבות משמעותיים ומגוונים לכלל הקהילות בעיר, נקדם רפורמה בתחום שיתוף הציבור שתבטיח מעורבות ציבורית אמיתית לאורך כל הליך קבלת ההחלטות של העירייה. נדאג למעורבות תושבים בקביעת תקציב העירייה, בדיוני הוועדה לתכנון ולבנייה, ולעידוד נוכחות הציבור בישיבות ובוועדות מועצת העירייה. נדאג שוועדי השכונות ישמשו כעמוד תווך של הדמוקרטיה המוניציפלית, תוך הקצאת סמכויות ותקציבים לוועדים, ולתיקון תקנון הוועדים לצורך חיזוק עצמאותם ועיגון סמכויותיהם. כמו כן, נשתמש בכוחה של העירייה בשביל לייצג את מאבקי התושבים הדורשים פתרונות ברמה הארצית – בתחום הדיור, התחבורה, הפיתוח עירוני ובתחומים נוספים הנמצאים תחת סמכותם של משרדי הממשלה השונים.
תרבות ואמנות
תל אביב-יפו היא עיר מעורבת, מגוונת, וחיות בה יחד קהילות ותרבויות שונות. אנו מאמינים כי חובתה של הרשות המקומית היא לשמר ולקדם את העושר התרבותי שבה. אנחנו העיר תתקצב ותעודד את התרבות הערבית ביפו, את התרבות המזרחית שבעבר היתה מסימני ההיכר של העיר, את תרבות היידיש שבסכנת היעלמות ואת תרבויות קהילות המהגרים השונות. העירייה תדאג לקידום מעמדה של השפה הערבית כשפה רשמית בעיר, ועל אפו וחמתו של ראש העירייה היוצא – בסמל העירייה עצמו! נעמיק את התמיכה בביטויי תרבות המאפיינים את הקהילות המגוונות בעיר, נצמצם את מגמת התמסחרות האירועים העירוניים, ונתמוך באופן ישיר באמנים מקומיים, דרך הקצאת מבני ציבור לטובת תרבות מקומית, ומתן גיבוי תקציבי למוסדות תרבות שיפגעו על ידי הממשלה.
סביבה
תל אביב-יפו סובלת מזיהום אוויר חמור שנגרם מכלי התחבורה, מבניה מאסיבית שמובילה להצטברות גדולה של פסולת בניין, מכריתה סיטונאית של עצים וצמצום מתמשך של השטחים הירוקים בעיר. לעירייה יש תוכניות לטיפול בחלק מהנושאים האלו, וחלקן אף מקודמות, אך מעט מדי ולאט מדי. בניגוד להיגיון הבריא ולמגמה בערים גדולות אחרות בעולם, העירייה מוסיפה לעודד כניסת כלי רכב מזהמים אל העיר, תוך הזנחה מתמשכת של התחבורה הציבורית.
ממשבר האקלים כולנו נפגעים, אבל קל לראות שישנם מי שנפגעות ונפגעים יותר. שכונות הדרום, לב יפו, ולב העיר זקוקים לעדיפות מיוחדת בהצללת הרחובות, נטיעת עצים, פיתוח שטחים ירוקים, וקידום פתרונות לצמצום זיהום האוויר. אנחנו העיר מחויבת להצבת הסוגיות הסביבתיות והבריאותיות במרכז העשיה העירונית. נגדיל את התקציב העירוני להיערכות עירונית לשינויי אקלים, נפעל לנטיעת רחבת היקף של עצים ולשימור טבע עירוני, נטמיע ניתוח של שיקולי סביבה ואקלים בכלל הפרויקטים העירוניים המקודמים, ונביא לפינוי מלא של האוטובוסים מהתחנה המרכזית "החדשה".
דרום העיר
שנים ארוכות שהעירייה מזניחה את שכונות דרום העיר ומייצרת פערים עמוקים בין תושבי העיר. מחובתה של העירייה להשקיע בתשתיות ובשירותים ראויים לשכונות דרום העיר, ולהיאבק באפליה ובאי-השוויון.
אנחנו העיר תגדיר את דרום תל אביב כאזור עדיפות עירוני, באופן שיבוא לידי ביטוי בכל דיוני הוועדות העירוניות, פעולות האגפים, המרכזים והתקציב העירוני השנתי. נדאג להכניס מקצה שיפורים ותיקונים בתכנית המתאר של העיר, ת"א 5000, באופן שיתן מענה אמיתי לצרכים של תושבי שכונות הדרום. מניעת דחיקתן של האוכלוסיות הוותיקות בדרום העיר תוגדר כיעד מרכזי בפיתוח האזור, ונקבע תוכנית אופרטיבית למתן פתרונות דיור למשקי בית ותיקים בשכונות אלה. נפעל לפינוי התחנה המרכזית החדשה מלב שכונת נווה שאנן ולפיתוח ושיקום סביבתי של האזור.
יפו
יפו נותרה לאורך השנים החצר האחורית של תל אביב. בשנים האחרונות אנו רואים האצה במה שמרבים לכנות "פיתוח יפו", אך פיתוח זה לא נעשה לטובת תושבי יפו, אלא מתבטא בהשקעת תקציבי עתק לטובת פרויקטים של נדל"ן ותיירות הדוחקים החוצה את התושבים.
אנחנו העיר תיאבק למען פיתוחה של יפו כעיר לתושביה. נלחם נגד פינוי דיירי עמידר מבתיהם, ולמען ייצוג ושילוב האוכלוסיה הערבית בעיר בכל תחומי החיים – בכלכלה, בתעסוקה, בבריאות, בפנאי, בתרבות ובחינוך. נדאג להרחבה משמעותית של מוסדות החינוך הרגיל והמיוחד ביפו ובפרט עבור האוכלוסיה הערבית בה, לגיבוש תוכנית עירונית למיגור הפשיעה בחברה הערבית, ולסיוע ושיקום אוכלוסיית הנוער בסיכון. נפעל לחיזוק וגיבוש הקהילה המקומית וועדי השכונות, ונלחם לשמור על יפו עיר מעורבת, בית לכל תושביה – יהודים וערבים.
ביטחון במרחב הציבורי
בימים אלה, בהם ביטחון אזרחי ישראל מופקר על ידי ממשלה אדישה, הפשיעה בקרב האוכלוסיה הערבית ואוכלוסיות מוחלשות נוספות הגיעה למימדים חסרי תקדים. יותר ויותר מתרחבת התופעה של אזרחים הנוטלים את החוק לידיהם ושל פשע מאורגן המשליט טרור ברחובות. בתל אביב-יפו אנו עדים למגמה זו בקרב כלל אוכלוסיות המיעוט המוחלשות המתגוררות בדרום העיר, ובמיוחד בקרב האוכלוסיה הערבית ביפו.
אנחנו העיר שמה לה למטרה לטפל בשורש הבעיה. על ידי שיקום שכונות דרום העיר ויפו, השקעה בחינוך ובהשכלה הגבוהה, וקידום תוכניות ייעודיות לאוכלוסיות אלה, נקדם שוויון הזדמנויות ונתיב יציאה ממעגל הפשיעה. כמו כן, נגבש תוכנית שתתן מענה לדרי הרחוב, תטפל בבעיית נגע הסמים, ותעניק טיפול ושיקום פיזי וחברתי עבור נשים הכלואות במעגל הזנות. לבסוף, בזמן שהשלטון המרכזי מעודד הפצת נשק בקרב אזרחים בתירוצים שונים – אנחנו נאבק לצמצום נשיאת הנשק בעיר. בקדנציה האחרונה הבאנו לאישורה במועצת העיר של החלטה כי שומרים חמושים לא יקחו איתם את כלי הנשק הביתה בסוף יום העבודה אלא יפקידו אותם במקום העבודה. בקדנציה הקרובה נשלים את הטמעת העיקרון הזה וכן צעדים נוספים בשאיפה לשמור על עיר נקיה מנשק.
קהילות חסרי המעמד
העירייה מנהלת כלפי אוכלוסיות מבקשי המקלט ומהגרות העבודה מדיניות שיטתית של הפרדה מהציבור הכללי והדרה בכל המישורים.
אנחנו העיר מחויבת לקדם מתווה עירוני וארצי לקליטה של מבקשי ומבקשות המקלט שיכלול פתרונות תעסוקה, דיור, חינוך ורווחה. נבנה מתווה לפיזור אוכלוסיית מבקשי המקלט באזורים שונים ברחבי העיר ובערים שכנות, בהתאם ליכולת הקליטה של כל אזור. נקדיש תקציבים לרווחת אוכלוסיית חסרי המעמד החיים בעיר, ונרחיב את שירותי הבריאות והרווחה שמספקת להם העירייה (בדגש על טיפול במכורים, סיוע נפשי ומחוסרי דיור). נקים פורום פליטים ומהגרות עבודה, שיכלול את נציגי הקהילות וכן נציגי עירייה וחברה אזרחית, אשר יפעל למיפוי הצרכים של הקהילות ויגבש מענה הולם עבורן. נשים סוף להפרדה הגזעית במוסדות החינוך, נפעל לקידום תכנים המעודדים סובלנות והטרוגניות, ונגביר את האכיפה נגד תעמולה גזענית במרחב הציבורי.
שוויון מגדרי
שוויון בין המינים הוא ערך מרכזי בכל חברה דמוקרטית. בתל אביב-יפו, גם כיום, קיימים פערים גדולים בין גברים לנשים, בתחושת הביטחון האישי, בייצוג במרחב הציבורי, בחינוך וברווחה.
אנחנו העיר תשפר ותרחיב את מערך המקלטים לנשים נפגעות אלימות במשפחה וחסרות המעמד ברחבי העיר, ונדאג שמקלטים אלה יספקו שירותים במצבי חירום וסכנה, אלא באופן שוטף וסדיר. נדאג שהעירייה תייצר תוכנית עבודה ותתקצב עובדים סוציאליים קהילתיים שיגבשו תוכנית עבודה למניעה וטיפול באלימות במשפחה. נתקצב תוכניות לשילוב מחדש של נשים נפגעות אלימות בחברה ובשוק התעסוקה אשר סיימו את תקופתן במקלט. נדאג לשיפור הביטחון האישי של נשים במרחב הציבורי: בקדנציה הקודמת נלחמנו לשיפור והרחבה של תאורת הרחוב ברחבי העיר, בדגש על רחובות צדדיים ופארקים, ונמשיך להילחם לתאורת רחוב נאותה שמגבירה את תחושת הביטחון האישי של נשים ושל קבוצות אוכלוסיה נוספות במרחב הציבורי.
קהילת הלהט"ב
בימים אלה, בהם אנו עדים לעלייתן של תפיסות עולם שמרניות המבקשות לפגוע בזכויות הקהילה הגאה, לרשויות המקומיות יש מקום חשוב מתמיד. אנחנו העיר עומדת מאחורי הקהילה הגאה ומאמינה בזכותה לשוויון מלא בכל תחומי החיים. נדאג לגיבוש תוכניות סיוע ללהט"בים שעוברים לעיר, ונפעל לקידום תחושת ביטחון ושייכות, ולשילוב מלא שלהם בחיי העיר. נקים הכשרות מיוחדות לצוותי מחלקות העירייה בנושא להט"ב, ונדאג לגיבוש תוכניות חינוכיות למאבק בלהט"בופוביה בבתי הספר ברחבי העיר, וליצירת תכנים חינוכיים לחינוך ולסובלנות שיועברו בכל מוסדות החינוך בעיר באופן שוטף.
אנחנו העיר. בואו לפגוש אותנו
"הסכנה הכי גדולה, לנו, כחברה, היא היאוש – אבדן האמונה שאפשר לשנות, שעולם אחר הוא אפשרי. נגד הגזענות, הפלגנות וההקצנה יצרנו שותפות אמיתית בין קהילות אתניות ולאומיות כדי להציע חזון של חברה פלורליסטית, סולידרית ורב-תרבותית. בשביל זה אנחנו כאן – כדי לפרוץ את גבולות האפשרי."
הכירו את האנשים שמאחורי הרשימה >>